Jessica (spastisch)

Het opwarmen van kant-en-klare maaltijden in de magnetron is verleden tijd. De courgette-spaghettisnijder is nog nauwelijks opgeruimd of de wokpan staat al klaar voor vanavond. Het heeft even geduurd, maar Jessica en haar vriend Tom kunnen weer naar hartelust koken. In hun trippelstoelen in de aangepaste keuken.

En dat past precies bij de ambitie van deze levenslustige jonge vrouw. Ondanks haar beperking – door een hersenbloeding kort na de geboorte is zij spastisch en moeilijk lerend – is ze vastbesloten om volwaardig mee te draaien in de maatschappij. Jessica werkt een paar keer per week  in de archieven van een rechtbank en doet hand- en spandiensten bij een kinderdagverblijf. Dat doet ze liever dan meedraaien in de dagbesteding in het activiteitencentrum: “Daar word je beziggehouden en lui van.” Ooit wil Jessica een “echte baan”.

“Mijn ouders hebben me geleerd zelfstandig te zijn. Ze gaven me de ruimte, om te slagen en om te falen. Zo wil ik leven.”

Jessica is doorverwezen door MEE Noordwest-Holland

Een keuken waarin je zelfstandig kunt koken
Eindelijk weer lekker kokkerellen

Erdem (lichamelijk en verstandelijk gehandicapt)

Door een medische fout raakte Erdem toen hij één jaar oud was lichamelijk en verstandelijk gehandicapt. Hij is grotendeels rolstoelgebonden, kan niet praten, is niet zindelijk, en gevoelig voor sfeer. Zit Erdem niet lekker in zijn vel, dan wordt hij onrustig of zelfs agressief. Dat was de laatste jaren aan de orde van de dag.

Na vele omzwervingen woont Erdem nu met z’n ouders in een benedenflat met grote ramen en uitzicht op een tuintje. Hij heeft het hier duidelijk naar z’n zin. Met een muziekje aan z’n oor overstelpt hij zijn ouders met kusjes en loopt blootsvoets over de nieuwe laminaatvloer: glad, licht, hygiënisch, en mooi. De vloer geeft Erdem voldoende veilige bewegingsruimte mét en zonder rolstoel.

Moeder en (schoon)zusjes hebben de volledige zorg voor de 29-jarige Erdem op zich genomen. Vader en broers staken de handen uit de mouwen om de nieuwe woning op te knappen en aan te passen. De hele familie is gebaat bij een gelukkige Erdem.

De familie van Erdem is doorverwezen door MEE Amstel en Zaan

Een nieuwe laminaatvloer voor een veilig huis

Een nieuwe laminaatvloer voor een veilig huis